Tajna operacija "Mokra gora"

 

Ako povežete ovaj tekst sa tekstom u Nacionalu “Snimao sve na zemlji i pod zemljom” koji vam u nastavku nudimo možete sklopiti sliku o današnjoj Srbiji.

NOVOSTI
21. januar 2005

Tajnovitost koja je pratila projekat istraživanja rude nikla u Mokroj gori, odobren britanskoj kompaniji "Juropijan nikal PLC", po svemu sudeći nije bila slučajna.

O tome šta će se dalje preduzimati ukoliko se ovogodišnjim istraživanjima potvrdi prisustvo nikla, u rešenju koje je "Dinara niklu" iz Beograda izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike, nema ni reči.
Prema informaciji iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), "Juropijan nikl" u slučaju pronalaženja rude dobija pravo da zaključi koncesije za komercijalno eksploatisanje lokaliteta Mokra gora i Lipovac!

Na nedavnoj konferenciji za novinare, predstavnici Agencije za strana ulaganja najavili su dolazak "Juropijan nikla" u Srbiju. Tom prilikom rečeno je "da je uz pomoć Agencije ova kompanija pribavila dozvolu za istraživanje i na lokaciji Lipovac, kao i pravo da u slučaju pronalaženja rude zaključi koncesije za komercijalno eksploatasinje ovih lokaliteta" (odnosi se i na Mokru goru).

Do kraja ove godine, saopšteno je u Agenciji, u istraživanja će biti uloženo oko milion evra, a krajem januara biće dopremljena najsavremenija laboratorija vredna 30.000 evra. Navedena je i procena da na lokaciji Mokre gore "ima više od 200 miliona tona rude fero-nikla, odnosno tri i po puta više nego na nalazištu "Juropijan nikla" u Turskoj. Ukoliko se ova kompanija odluči za eksploataciju nalazišta Mokra gora, u narednih od tri do pet godina uložiće najmanje 100 miliona evra i zaposliti 500 radnika.
Milioni evra ulaganja, milijarde dolara profita i posao za stotine radnika nisu posebno impresionirali Mokrogorce i Užičane. Uostalom, već su jednom bili svedoci istraživanja kada je država, uz pomoć stručnjaka "Geozavoda", tražila i našla nikal.

O tome svedoči i rešenje Ministarstva rudarstva, kojim se "Dinara niklu" odobravaju istraživanja, ali se ovo preduzeće obavezuje da "obim i vrstu geoloških istraživanja nikla izvede u svemu prema Projektu višegodišnjih geoloških istraživanja", kao i da "za korišćenje podataka i dokumentacije ranije izvedenih istraživanja finansiranih od Republike Srbije - plati nadoknadu u visini od pet odsto od realne vrednosti izvedenih radova".

Dakle, "Juropijan nikl" je, plaćanjem tih pet odsto, dobio rezultate istraživanja i "Projekat o višegodišnjim geološkim istraživanjima kompleksnih ruda gvožđa, nikla i kobalta, područja Mokra gora", koji je uradilo preduzeće "Geozavod IMS" iz Beograda.
Istraživanja u realizaciji Vlade Srbije, o parama poreskih obveznika, nisu i jedini izvor informacija za britansku korporaciju. I pre nego što su, za pet odsto vrednosti, "kupili" rezultate "Geozavoda", objavili su vrlo impresivnu mapu nalazišta nikla na Balkanu i Bliskom istoku.

Rudna žila počinje nedaleko od Mokre gore, u Vardištu kod Višegrada (Republika Srpska) i seže gotovo do Atine. Drugi krak vodi od Beograda, delom kroz Rumuniju i Bugarsku.
- Znaju oni i za naš rudnik nikla! - kažu Višegrađani. - Imali smo ga u Vardištu, na samo nekoliko kilometara od Mokre gore, pedesetih godina.

Taj rudnik zatvoren je posle svega nekoliko godina eksploatacije, a da ni danas niko u Višegradu ne može pouzdano da kaže zašto. Da li je bio neisplativ ili je postao opasan po zdravlje?!
- Iznenađen sam da je Ministarstvo rudarstva Srbije izdalo odobrenje za istraživanja bez saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine - kaže Miladin Milićević, načelnik opštine Višegrad. - Eventualno otvaranje rudnika nikla, koji, potencijalno, može izazvati ekološku katastrofu u Višegradu, svakako podrazumeva i traženje saglasnosti resornog ministarstva Republike Srpske i opštine Višegrad.

R. ANDRIĆ

http://www.novosti.co.yu/

 

Snimao sve na zemlji i pod zemljom!

inter-nacional
23 Decembar, 2004.

Britanski špijunski avion četiri i po sata nad Srbijom?

Specijalna letelica PE-3-C, opremljena najsavremenijim uređajima koji registruju najsitnije detalje na zemlji i do šest metara unutar nje...

Došli smo dotle da više ni Vojska nije sigurna odbrambena sila ovog naroda i države, niti je policija garant bezbednosti i mira u državi! Niti je vlast ono što je obećala na izborima da će da bude. Sve nam biva onako kako hoće neki nepoznati vlasnici sumnjivog kapitala, vlasnici odluka, “vlasnici duša, mozgova i imetka najvećeg dela našeg političkog i vojnog establišmenta”... Od toga naš narod biva sve više masa zgnječenih i odranih pojedinaca, sve bednijih, na svaki način.

“Zato ne znam koga, a moram javno da pitam kako je bilo moguće da jedne srede, 29. septembra ove 2004. godine, čitava četiri i još pola sata špijunski avion, vlasništvo Vojske Velike Britanije, kruži našim nebom, nad našim prostorima, snimajući svaki detalj na zemlji i pod zemljom do šest metara?! Radi se o avionu PE-3-C! To je tip špijunskog aviona, opremljenog najsavremenijim uređajima za špijuniranje, koji po našem zakonu i Ustavu nema dozvolu za prelet niti za nadletanje i snimanje naše teritorije.”

Znam da je britanska vojna obaveštajna služba zahtevala dozvolu leta ovog aviona od odgovarajućih službi i odgovornih oficira u Generalštabu Vojske SCG. Oni su, prema pravilima službe, upozorili svoje pretpostavljene koji odlučuju o ovakvim zahtevima da je to protivzakonito i protivustavno! Englezi su ipak obavili svoj zadatak, bez ikakvih smetnji... Englezi su snimili (ponovo) svaki pedalj Srbije, ko zna zbog čega - ili traže one “koji se ne mogu naći”, a željna ih je Karla del Ponte ili još jednom procenjuju izvore naših rudnih i drugih prirodnih bogatstava, naročito posle trovanja uranijumskim bombama ili tragaju za ostacima negdašnjeg naoružanja Vojske Srbije i Crne Gore da im se ne bi što provuklo i iznenadilo ih u trenutku neke nove agresije, bombardovanja ili nekog novog oblika uništavanja ove zemlje i ovog naroda?!

Po svojim ustavnim ovlašćenjima i odgovornostima, dužni su bili da reaguju Svetozar Marović, Vuk Drašković, general Branko Krga i Boris Tadić. Naročito ministar odbrane Prvoslav Davinić. Ako nisu do sada protestovali kod britanske vlade, sada bi morali da javno odgovore ko je dao saglasnost britanskim špijunima da i na ovaj način vršljaju po našoj državi! I zašto?!

Morao bi ministar Davinić da javno odgovori i kako je moguće da jedan broj naših mladića služi svoj civilni vojni rok i to uz bogatu platu!? Kako je moguće da tokom vojnog roka idu iz zemlje na nekoliko meseci u Veliku Britaniju na neko usavršavanje?! Čemu ih to pod plaštom civilnog služenja vojnog roka i ko uči i za šta ih plaćaju... 

Pitam javno, a već poodavno znam da su u Generalštabu i Ministarstvu odbrane čvrsto zaseli oficiri najmoćnijih Vojski NATO članica (pre svih britanski), koji raznim aferama i odlukama i te kako utiču da više Srbin ne ide rado u vojnike, a Srbija biva sve više jedna razvalina, kojoj su granice ukinute, po kojoj šeta ko kako hoće i radi šta hoće...

P.S. Pa, ipak, imam razloga da verujem u zdravu budućnost Srbije. Izdvajam primer redovnih tribina, koje organizuju studenti na Pravnom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa svojim dekanom i nekim profesorima i na kojima otvoreno i jasno društveni i naučni autoriteti govore o najaktuelnijim problemima života u Srbiji i o tome kako ih rešavati, uz učešće oko 2.000 mladih ljudi.

 

Ljiljana Bulatović

http://www.inter-nacional.com/