KURIR
subota
17. decembar 2011.subota
17. decembar 2011.sreda
5. oktobar 2011.
KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu... .KURIR - Najtiražnije dnevne novine na Balkanu...  

 . home

 . arhiva

 . download

 . redakcija

 . kontakt

 . pišite nam

 . marketing

 


24. septembar 2003.

AFERA!

Miodrag Kostić Kole, vlasnik "MK Komerca", pod sumnjom da je umešan u pranje miliona dolara, tvrdi aktivista Otpora

BEOGRAD - Aktivista Narodnog pokreta Otpor iz Subotice Branimir Nikolić tvrdi da ima nepobitne dokaze da je Miodrag Kostić Kole, vlasnik "MK Komerca" i jedan od najbogatijih poslovnih ljudi u Srbiji, umešan u pranje miliona dolara! Nikolić tvrdi da je početkom 2003. godine mađarska policija od srpskih kolega zatražila proveru sumnjivih transakcija iza kojih se krije Kostić, ali da je čitav slučaj zataškan u vrhu vlasti.

Sumnjive transakcije

- Odeljenje za borbu protiv pranja novca mađarske policije poslalo je dopis MUP-u Srbije i Odeljenju za borbu protiv organizovanog finansijskog kriminala, sa obaveštenjem da se u Mađarskoj vodi preliminarna istraga u vezi s aktivnostima firme "Maxwell Atlantic LLC", zbog osnovane sumnje da je ova kompanija umešana u pranje novca - tvrdi Nikolić, i precizira:

- U dopisu mađarske policije taksativno je navedeno da su izvršavane finansijske transakcije u ukupnoj vrednosti od milion i 144 hiljada evra sa računa različitih kompanija - "Caffico Trading Corporation"/USA Delaware, "Union Intertrade Ltd"/Tropic-Island, "MK Commerce Doo"/Novi Sad, na račun "Maxwell Atlantic LLC" u "Inter-European bank Ltd", "Chemtrans GmbH" iz Beča, "Cargill International SA" iz Ženeve, "Tate&Lyle International" iz Londona, "Uniliver" iz Bukurešta i "Biconex" iz Klagenfurta. Ovlašćeni potpisnik na mađarskom računu je Srđan Ilić, rođen 10. januara 1966, sa adresom u Novom Sadu u ulici Milanovoj 6 i brojem pasoša 002161745 - navodi ovaj aktivista Otpora pozivajući se na dokument mađarske policije koji poseduje.

Branimir Nikolić podseća da je u OLAF-ovom izveštaju iz novembra 2002. godine firma "Maxwell Atlantic" označena kao firma Miodraga Kostića preko koje je on vršio uvoz šećera.

- Sav uvoz šećera "MK Komerca", prema izveštaju OLAF-a, plaćen je preko ove firme, kao i još jedne Kostićeve firme "Union Trade Tortola" sa britanskih Devičanskih ostrva. Izuzetak je samo uvoz šećera iz Grčke. OLAF-ov izveštaj poseduje nekadašnji direktor Carine Vladan Begović i ministar Goran Pitić, inače predsednik Vladine komisije koja treba da ispita slučaj reeksporta šećera i otkloni razloge koji su doveli do suspenzije preferencijala za izvoz šećera u EU. Pitićeva komisija na osnovu nalaza tržišne inspekcije poseduje informaciju da je "MK Komerc" vršio naplatu izvoza šećera preko firmi, koje su takođe u Kostićevom vlasništvu: "Union Agro Globe" i "Union Intertrade" iz Mađarske, "Agripmex" iz Italije i već pominjani "Maxwell Atlantic" - nabraja Nikolić.

Ko i zašto zataškava

On upozorava da mađarska policija do danas još uvek nije dobila odgovor od svojih srpskih policajaca.
- Reč je o veoma ozbiljnim optužbama da je "MK Komerc" umešan u pranje novca u trgovini šećerom preko of-šor kompanija, da bi se prikrio pravi promet i izbeglo plaćanje poreza. Ovi podaci su, osim Dušanu Mihajloviću, verovatno poznati i srpskom ministarstvu finansija - tvrdi sagovornik Kurira.

Nikolić je, podsetimo, ranije već optužio vlasnika "Krmivo produkta" Dragoljuba Markovića, vlasnika "MK Komerca" Miodraga Kostića i Filipa Ceptera, koje je nazvao "mafijom u belim okovratnicima" koja upravlja Srbijom.

Vlasnik "MK Komerca" Miodrag Kostić Kole rekao je za Kurir da neće da komentariše optužbe Nikolića i pozvao ga da javno iznese sva dokumenta kojima raspolaže:
- Ako on nema papire kojima bi potkrepio svoje tvrdnje, tužiću i Kurir i njega - pripretio je Kostić.

Aleksandra Drecun je Koletov čovek

Branimir Nikolić optužuje pomoćnicu ministra finansija Aleksandru Drecun da je Koletov čovek i da stopira sve istrage koje kreću u njegovom pravcu. Nikolić tvrdi da je Drecunova "odranije poznata kao kadar DB-a" i da ju je pokojnom premijeru Đinđiću preporučio upravo njen veliki prijatelj Miodrag Kostić.
- Kada je Đelić izabran za ministra finansija, u kabinet su mu ubacili Aleksandru Drecun da bi kontrolisala šta on radi. U međuvremenu, uz njeno posredovanje Đelić i Kostić su se sprijateljili. Kole je brzo provalio njegovu slabu tačku. Vodio ga je po terevenkama u Novom Sadu i plaćao atraktivne devojke da bi bile u njegovom društvu. To je Đelića motivisalo da progleda kroz prste poreskim prekršajima "MK Komerca". Slična stvar se dogodila i u slučaju naplate ekstraprofita, kada je Aleksandar Radović "provalio" Drecunovu. Ona je čak Radoviću ubacila jednu prijateljicu iz DB-a na mesto sekretara Komisije za ispitivanje zloupotreba, čega je on postao svestan tek nakon godinu i po dana. Ova gospođica odranije je poznata po svom "radu" kod Vuka Obradovića, kome je takođe bila sekretarica - tvrdi Nikolić.
On kaže da je dečko Aleksandre Drecun Nebojša Mišić u međuvremenu postao fasada Miodraga Kostića, u čije ime kupuje fabrike hrane po Srbiji.
- Prema tvrdnjama Vuka Obradovića, Mišić je pravi gazda "Hisara" iz Prokuplja, a njegova firma "Arex" učestvovala je i na tenderu za kupovinu Beogradske pekarske industrije, zajedno sa "MK Komercom" - zaključuje Branimir Nikolić.
Ministar Božidar Đelić i Aleksandra Drecun juče čitavog dana nisu bili dostupni novinarima Kurira. Ministar i njegova pomoćnica nisu odgovorili ni na poruke ostavljene u kabinetu.

(S. M. S.) 
 
 
 
 
 
 
 
  Copyright © 2003-2009 KURIR