U fokusu

Beograd 05. 01. 2010

Press

Kon: Lekari koji su protiv vakcine ne zaslužuju da rade!

Lekari koji se ne vakcinišu protiv novog virusa gripa A (H1N1) i svojim pacijentima ne preporučuju da se od njega zaštite na ovaj način, ne zaslužuju da se bave poslom, kaže za Press epidemiolog i predsednik Radne grupe za pandemiju dr Predrag Kon. On objašnjava da u Srbiji vlada epidemija sumnjičavosti, pa tako s jedne strane imamo one koji su za vakcinu, a s druge one koji su za prirodnu selekciju.

1
Treba vakcinisati što više školske dece, kako bi se stvorio kolektivni imunitet ... Dr Predrag Kon
Treba vakcinisati što više školske dece, kako bi se stvorio kolektivni imunitet ... Dr Predrag Kon

Dr Kon najavljuje za naš list i da će svim lekarima koji su govorili protiv vakcine poslati spisak umrlih osoba od novog gripa i reći im da sa svojim nastupima protiv vakcinacije taj spisak povećavaju.

- Oni koji su za prirodnu selekciju uopšte ne shvataju da takvim nastupom odbijaju mogućnost da zaštite ljude koji su najslabiji. A lekar koji se u ovakvoj situaciji lično ne vakciniše i ne preporučuje vakcinaciju svojim pacijentima ne zaslužuje da se bavi tim poslom. To je isto kao kada bi se hirurg odlučio da operiše, a ne opere ruke. To su neprihvatljive stvari - rezigniran je dr Kon.

Prema njegovim rečima, Lekarska komora Srbije moraće da zauzme daleko oštriji stav pri izdavanju licenci lekarima.

- Licenca pre svega podrazumeva poštovanje medicinske nauke i rada u skladu sa njom - kaže dr Kon.

a

Dosad podeljeno 90.806 doza

Vakcinu protiv svinjskog gripa od 17. decembra do 3. januara primilo je 90.806 osoba. Tom broju, kaže dr Kon, treba dodati i 18.200 doza vakcina koje je uzela Vojska.

- Mogućnost zaštite sa ovom vakcinom je vrlo visoka. Ona je preko 96 odsto kod zdrave dece. Znači, tu zaštitu treba što više iskoristiti - posavetovao je dr Kon.

 

Svinjski grip je u Srbiji do sada zvanično potvrđen kod 647 osoba, a od njega je umrlo 56 građana. Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 516 pacijenata, od kojih je 25 na respiratoru. Prema rečima dr Predraga Kona, u poslednjoj nedelji 2009. godine zabeležen je drastičan pad obolevanja od ove zarazne bolesti, pogotovo među decom školskog uzrasta, što je posledica prevremenog školskog raspusta. Stagnaciju obolevanja sada treba iskoristiti za masovnu vakcinaciju, kako bismo ublažili najveći talas koji nas očekuje u drugoj polovini januara. Prioritet u vakcinaciji biće upravo deca školskog uzrasta.

- U Srbiji ima 2.000 škola i nemoguće je organizovati vakcinaciju u svim jer ne postoji toliki broj mobilnih ekipa. Ali, Radna grupa za pandemiju je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom prosvete, sa kojim ćemo i danas imati konsultacije, kako bismo videli šta je najbolje da uradimo da bismo vakcinisali što veći broj školske dece. To je jako kompleksno pitanje i jasno je da je tu potrebno jako puno razgovora i sa roditeljima i sa savetom roditelja. Ali, prosveta i zdravstvo moraju da organizuju vakcinaciju dece. Ona će se uglavnom obavljati u fiksnim, eventualno mobilnim punktovima ako su neke škole mnogo udaljene. Jasno mi je da neće svi hteti da se vakcinišu jer vakcinacija nije obavezna. Ali, ako do kraja januara vakcinišemo većinu dece, stvorićemo kolektivni imunitet u školama, što znatno usporava širenje virusa - objasnio je dr Kon.  

(LJ. R.)

komentari (3)
pošalji komentar

Kiki [neregisrovani] (04. 01. 2010, 22:57:07)

Kakvo zlo je ovaj Kon!

Koliko forsira primanje vakcine svako normalan će da posumnja da tu nešto smrdi.

pošalji odgovor

pera detlic [neregisrovani] (04. 01. 2010, 23:38:32)

preterao

Gos'n Kon je sada preterao sve mere i granice. Sa kojim pravom sebe smatra jedinim medicinskim strucnjakom. Cemu vise ovo mentalno nasilje nad lekarim i gradjanima. Sa kojim pravom preti lekarima i vredja ih. Sad sam vec cvrsto uveren da oko vakcine nisu cista posla.

pošalji odgovor

Sima [neregisrovani] (04. 01. 2010, 23:46:25)

Moralne gromade

Takvi lekari su za tebe moralne gromade.
Samo cestit lekar moze da bude oprezan,pogotovo kada je tudje zdravlje u pitanju.
Gde ce ti dusa,Kone?
Kako te samo nije sramota da zarad licnog interesa savetujes trudnicama i deci vakcinisanje neproverenim i neispitanim lekovima?
Verujes li u nesto,Kone?
U sta to verujes?
Jel se boris za necije zdravlje,ili za neciji interes?
Gde ce ti dusa,Kone?
Gde si to krenuo?

pošalji odgovor
U fokusu
Benzin ide na 110!

05. 01. 2010

Benzin ide na 110!

Zbog rasta kursa dolara i cene nafte na berzama gorivo će sledeće nedelje poskupeti za oko dinar po litru. Država podiže i akcizu za najmanje još šest odsto! U Srbiji, već ...

04. 01. 2010

Biće posla za sve!
Arhiva
Arhiva
Click Here to Pick up the date
Click Here to Pick up the date