GLAS JAVNOSTI , 24.01.2008.

Vlada Srbije izabrala nove članove upravnih odbora više javnih preduzeća
Studenti i komunalci vode srpsku energetiku
Koštunica, Tadić, Dinkić i Ilić u "Srbijagasu", "Transnafti", "Skijalištima Srbije", "Železnicama Srbije" i Skupštini akcionara NIS-a delegirali studente, komunalne inspektore, stručnjake za marketing, profesore književnosti, savetnike, eksperte za moderne veštine, portparole, filozofe...

BEOGRAD - Studenti, komunalni inspektori, premijerovi savetnici, pa još i filozofi, vlasnici kojekakvih radnji, profesori književnosti, oni vični poslovima odbrane, u narednim godinama donosiće važne odluke u javnim preduzećima iz oblasti energetike, kojima predstoje ozbiljni poslovi sa ruskim kompanijama. U železničkom saobraćaju konce će vući i jedan portparol, a na ski-stazama imaćemo eksperta za moderne veštine. Svima njima dopale su fotelje i apanaže i do po nekoliko stotina hiljada dinara, ne zato što su stručni, već, naravno, samo zato što su partijski ljudi od poverenja Vojislava Koštunice, Borisa Tadića, Mlađana Dinkića i Velimira Ilića. A sve te stručnjake finansiraće poreski obveznici ove zemlje.
Dva studenta i jedan komunalni inspektor zastupaće interese države Srbije, kao članovi Upravnog odbora "Srbijagasa", u pregovorima sa stručnjacima najveće svetske gasne kompanije - "Gasproma" oko formiranja zajedničkih firmi za gasovod "Južni tok" i skladište gasa "Banatski Dvor". Ne znamo kakva su kadrovska rešenja u ovom gigantu, ali na crtu Rusima će, između ostalih, i Borko Ilić, apsolvent Filozofskog fakulteta, koji je ovaj unosni posao "zaslužio" svojom funkcijom potpredsednika DSS-a. A da Koštuničin student ne bude usamljen, vlada je imenovala i Sašu Pešića, koji znanje još stiče na Fakultetu za menadžment. Da društvo bude što šarenolikije, tu je i jedan glavni komunalni inspektor - Miroslav Stanković, inženjer poljoprivrede. Ovaj upravni odbor poveren je na čuvanje Koštuničinom savetniku - Vladimiru Galiću. On je bivši predsednik UO "Vojvođanske banke" i prethodni direktor Agencije za privatizaciju. Galićev zamenik je Predrag Grgić, kadar DS-a, koji je sekretar Sekretarijata za regionalnu i međunarodnu saradnju Izvršnog veća Vojvodine.
A izaslanici države u Skupštini akcionara Naftne industrije Srbije koji će dočekati baćuške iz "Gaspromnjefta", uskoro novog vlasnika, isto su tako odabrana ekipa. Tu su Tadićevi Miodrag Đidić, pravnik iz Kruševca, ali i diplomirani politikolog Dragoslav Božović, koji je slavu stekao po "isterivanju" "Crvene zvezde" i "Partizana" iz "Pionira". Demokrate su kadrove vične energetici našle i u Ministarstvu odbrane, kao što je Aleksandar Miščević, državni sekretar u resoru Dragana Šutanovca, koji je menadžer i stručnjak za marketing. Da se ne naljute feministkinje, a i dobar deo Tadićevog glasačkog tela, tu je i Žaneta Đukić-Perišić, koja je diplomirala svetsku književnost i rukovodilac je Centra za dokumentaciju Andrićeve zadužbine.
PRAVNICI NA MREŽI
Poslove upravljanja javnim preduzećem "Elektromreža Srbije", za prenos električne energije, vodiće i dva pravnika - Novica Pantović, koji je i vlasnik agencije "Ferkos" iz Kosjerića, i Zdenko Sokol iz Kovačice. A zamenik predsednika Upravnog odbora Zavoda za udžbenike je ni manje ni više nego Zoran Matić, direktor filijale "Findomestik banke".
DSS GLAVNI PARTNER RUSIMA, DS OSTAO PRAZNIH ŠAKA
Iako je bilo najava da će DS tražiti preraspodelu direktorskih pozicija u javnim preduzećima ako se bude prodao većinski udeo u NIS-u, što je sada izvesno, to se očigledno neće desiti. Od preduzeća u energetici, DS je dobio samo NIS, ali od toga će imati malo vajde jer bi njihovi kadrovi na mestima predsednika UO i direktora NIS-a na ovim mestima mogli da se zadrže samo nekoliko meseci dok "Gaspromnjeft" ne preuzme firmu i postavi svoje ljude. Tako je DS ostao bez uticaja u srpskoj energetici, jer su "Srbijagas", "Transnafta", Elektroprivreda Srbije pripali DSS-u, a "Elektromreža Srbije" G17 plus. Glavni partner ruskom "Gaspromu" u gasnom sektoru preko "Srbijagasa" biće stranka Vojislava Koštunice.
Da i G 17 plus ima kadrove koji se razumeju u energetiku potvrdio je lider te stranke imenovanjem bivšeg ministra poljoprivrede Gorana Živkova.
Ovakva politika biranja funkcionera prema partijskom, a ne stručnom identitetu, proteže se i na javna preduzeća van oblasti energetike. Tako, primera radi, novi Upravni odbor "Železnica" može da se podiči takvim ekspertima za ovaj vid transporta, kakvi su portparol DSS-a Branislav Ristivojević ili, recimo, advokat Miroslav Vuković, kadar Velje Ilića i bivši predsednik opštine Valjevo. NJima će u spasavanju "Železnica", jednog od najvećih gubitaša u srpskoj privredi, svojom stručnošću pomagati i Vukomir Mitrović, diplomirani hemičar i vlasnik firme "L stil" iz Kraljeva. NJegova osnovna kvalifikacija za ovo mesto je to što je član Demokratske stranke i predsednik odborničke grupe ove partije u Kraljevu. Zanimljivo je da je u novom Upravnom odboru "Železnica" ponovo i Milan Cvejić, inženjer na održavanju za kontaktnu mrežu, koji je dobio otkaz i bio izbačen iz UO kada je objavio podatke o nepravilnostima pri nabavci švedskih vozova, oko čega je tada izbila velika afera. On je zatim tužio ovo preduzeće, posle čega je vraćen na posao.
Lista se ovim ne završava. U Upravnom odboru "Transnafte", preduzeća koje se bavi transportom sirove nafte, zadesio se i Mile Savić, filozof po zanimanju i profesor Učiteljskog fakulteta. Ne zna se šta ga je preporučilo za ovo mesto, možda srčana odbrana ideje o vojnoj neutralnosti Srbije koju promoviše kao savetnik premijera. I stručni saradnik u opštinskoj upravi u Pančevu Slađana Vojinović našla je mesto u "Transnafti". A tu je vlasnica radnje kovane građe "Kod Džoa" Violeta Đurđiev iz Barajeva, koja je diplomirani inženjer tehnologije. Tadić, Koštunica i Dinkić potrudili su se da tu budu i načelnik Službe u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo Tomislav Ilić, kao i Aleksandar Bošnjak, diplomirani inženjer poljoprivrede.
Da li su u pitanju neki svetski trendovi ili nešto drugo, tek izvesna Ivanka Pavićević, izvršni direktor u Centru modernih veština, jedan je od članova upravnog odbora Skijališta Srbije. A kao i u prošlom mandatu, ponovo je zamenik predsednika UO provereni pulen Velimira Ilića - novinar Petar Lazović. U istom društvu je i inženjer informatike Srđan Petrović, Koštuničina dika.
Autor:
Vladimir Spasić

HOME