Сваке друге среде нови број. Број 44. је у продаји од 16. 03. 2005.
Classifieds
Фокус
Писма
Политика
Интервју
Транзиција
Војводина
Феномени
Mоја Србија
Страдија
Огледање
Цивилизације
Свет
Култура 
Прича
Здравље
 
Претплата
Маркетинг
Контакт

ИНТЕРВЈУ

 

Милена Арежина: зашто сам написала књигу “Ноћ преваре дан издаје”
Милошевића су издали пријатељи
• Коштуници сам послала писмо већ 7. октобра 2000. године у коме сам му објасила да није законито изабран за председника • Боривоје Вукићевић и Милисав Миленковић, пожаревачки двојац који је словио за председникове људе, био је спреман и да скине главу Милошевићу • Најближи Слобини људи сарађивали су са ДОС-ом око рушења система и Милошевића • Први је Милутин Мркоњић отишао код Ђинђића и рекао му “браво царе” • Људи који су га издали 5. октобра не смеју да му дају моју књигу да прочита • Због своје доследности и непристајања да парафирам изборну крађу, брутално сам претучена. И дан данас ми прете

Милена Арежина већ на први поглед одаје утисак енергичне и непоколебљиве жене, која је спремна да се за истину и правду бори “мушки” до краја. Како за себе, тако и за друге. Ко зна ту њену особину, не чуди га што се прва усудила да изнесе истину о 5. октобру 2000. године. Не сачекавши ни да се прашина слегне око ДОС-ове револуције, бивша председница Привредног суда у Београду и члан Савезне изборне комисије, која не одустаје од тврдње да на изборима није победио Војислав Коштуница, написала је књигу “Ноћ преваре дан издаје”. Књига је убрзо постала најтраженије штиво у Србији. Аутор књиге жали што књига није, иако му је послала, уручена Слободану Милошевићу. Милена Арежина то објашњава чињеницом да Слобу поново окружују они људи који су га преварили и издали 5. октобра.

• У марту се навршава годину дана од објављивања Ваше књиге, а она је и даље најтраженија. Да ли сте то очекивали?

– Најискреније, ја сам то и очекивала. Моја књига није писана за једно време, ни за једну публику. Она се ником не удвара, нити фаворизује политичке учеснике, већ слика слом државе. Намерно кажем државе, јер у том исфорсираном изборном ропцу најпрљавију улогу одиграле су управо институције. То је уједно и доказ да се систем урушио изнутра, јер превише дуго је био под јармом разних интереса. Избори 2000. године били су само представа за народ. Њихова суштина је, уствари, свргавање Милошевића по сваку цену, без обзира какав да је изборни резултат био. Шта је ту најинтригантније? То што се сва та маскарада не би могла одиграти да није направљена суптилна припрема кроз капиларно умрежавање међу најближе Слобине сараднике. Наравно, и међу најважније институције. Ја то све не бих могла да знам да нисам била члан Савезне изборне комисије и да на лицу места нисам гледала пропадање државе. у вртлогу метастазе која је на површину избацила сав могући трулеж, који прати све историјске преврате.

• Како сте се Ви сачували да Вас не повуче вртлог?

– Сматрам да човек никад не сме побећи с места, ако се нашао у улози сведока. То је истовремено било и моје духовно, емотивно и, на крају, и физичко искушење, или боље рећи трпљење суровог експеримента. И то само зато што сам у једном историјском колапсу хтела остати човек и одступити од осталих, да бих рекла истину, која се третирала као јерес. Другачије нисам ни знала, ни могла. Моји читаоци ту истину препознају и зато је књига постала сама себи највећа реклама, јер, буквално, иде из руке у руку. Верујем да ће постати наше “Прохујало са вихором”, јер, кроз галерију ликова слика време које се више не може поновити, нити било шта исправити, а све је могло, ипак, бити другачије! Зато сам желела да моја књига читаоце дотакне, да емотивно прође кроз Сциле и Харибде свих наших заблуда, превара, издаја и недоследности као универзалних категорија, кад у драматичним тренуцима, од свега што човек поседује као људско биће, испољава само интерес.

• Ту галерију ликова о којој говорите, приказали сте врло специфичном литералном дескрипцијом. Зашто?

– Одговорићу вам индиректно. Пре пар дана добила сам писмо од једног уваженог професора у којем, између осталог, пише: “Читајући Вашу књигу добијам жељу да неке описе присвојим заувек, а поготово описе самих личности, јер ми апсолутно потврђују моје мишљење о њима.” Оваквих и сличних писама добила сам много, где се људи различитих професија, образовања, политичке припадности и старосне доби највише слажу управо код приказа већине личности, или, боље рећи, они су одушевљени стилом којим сам портретисала њихове карактере. Лако је писати о личностима од пре 300 година, али не и савременицима којима повређујете сујету. То није разлог да одустанете, јер њихови карактери такви какви су, а здружени зарад конкретног интереса, произвели су последице које су, ем непоправљиве, ем се тичу свих нас. Специфичност те дескрипције учинила је саму књигу филмичном и то сматрам својим даром. Сасвим је друго питање што сам због тога број својих непријатеља увећала геметријском прогресијом.

• Мислите на чланове СИК-а са којима се дефинитивно разилазите 7.10.2000. године, кад они, без гласова грађана са Косова и Метохије, проглашавају Коштуницу председником СРЈ?

– Мислим и на многе друге, али ове за које сте ме питали сматрам најодговорнијим и увек ћу о њима говорити само са презиром. Они су определили назив књиге, обешчастили професију јер прекрајање изборног резултата од 7.10.2000. године, тј. у моменту проглашења Коштунице, је необориво. Без гласова грађана Космета нико није смео да прогласи коначне резултате, а жалосно је што је то урадила управо Савезна изборна комисија. То је пораз права, велика правничка афера и сурови и подмукли ударац у леђа једном од кандидата, Слободану Милошевићу. Да сам чин поприми обрисе грчке трагедије, побринули су се Боривоје Вукићевић, председник те комисије и Милисав Миленковић, секретар, јер су, као пожаревачки двојац, годинама словили као Милошевићеви пријатељи, а тог дана су били спремни да му одрубе главу, само да је то неко захтевао. Због тог парадокса сам морала написати књигу, јер сва неправна решења, а која су првенствено штетила Милошевићу, конструисали су и спроводили његови људи и то је мене пренеразило. Од тада често мислим да је најбоље не имати пријатеље, јер вас непријатељ никада не може толико повредити или, боље рећи, он вам се без таквих пријатеља не може приближити.

Последњи аутентични председник

• Због наших читалаца, појасните у чему се састоји “та велика правничка афера”?

– У најкраћем, дилентантска одлука од 7.10.2000. године произвела је последице које се могу сврстати у три групе: Прва је директно кршење члана 34. Устава СРЈ, јер је грађанима Косова и Метохије онемогућено једно од основних и загарантованих права “да бирају и да буду бирани”. Што је најгоре, о њиховој уставној жалби, коју су поднели 30.10. и 28.11.2000. године, никада није одлучено, а истом су тражили да се поништи одлука од 7.10.2000. године. Друга последица је неуставан и незаконит избор Коштунице за председника СРЈ, јер је онемогућено извршење одлуке Савезног уставног суда од 4.10.2000. године, којом и јесте поништен цео изборни поступак на Косову и Метохији, јер се није гласало до 20 часова, већ до 16 часова. За сваког студента права последице поништеног акта су познате, јер то значи да акта и нема, па се мора поново донети. У овом случају, значи, морао се поновити цео изборни поступак на Косову и Метохији, па тек тада утврдити коначне резултате, под условом да је један од кандидата остварио већину, а ако није, заказује се други круг.

• То је императив.

– Управо тако. Комисија је све то прескочила и прогласила Коштуницу за председника СРЈ, као да Космет и није био у Југославији и на тај начин демонстрирала ампутацију Косова и Метохије, а најтрагичније од свега је, што управо гласови са Космета одређују други круг. Сетимо се како је у Америци, исте те године, сваки глас ручно пребројаван, јер се ради о општој одлуци, значајној за све грађане. Ја сам се тог дана побунила против те лажне званичне верзије о наводној победи Коштунице, дала оставку и написала му отворено писмо о свим разлозима његове незаконите инаугурације, на бази уверавања које је Вукићевић потписао, а Миленковић припремио, а које са становишта права представља школски пример фалсификоване исправе. То је то, што је тад било јерес и што ће произвести мој прогон, као јединог сведока догађаја који, по дефиницији великих интереса, заувек мора остати тајна као, на пример, убиство Кенедија.

Трећа последица, за коју оптужујем чланове СИК-а, а која је за финансијере и наручиоце била најважнија, је директно упућивање Милошевића у Хаг, јер је ослобођен имунитетске заштите, коју носи председнички статус, а они су му тај статус насилно одузели, онемогућавајући да се изборни поступак доведе до краја. Накнадно изручење било је само ствар технике, а нужни услов остварен је 7.10.2000. године, баш тад, и то је непромењиво. Зато је то све изведено у тајности да би се заташкало прекрајање, јер јавности је тад саопштено да је Коштуница победио одлуком Савезног уставног суда, што је гнусна лаж. У књизи је то детаљно разјашњено.

• Објасните Ваш став да је Хаг “локомотива у позадини” и да је то стварни разлог превремених председничких избора?

– Све су то у Скупштини, пред саме изборе, изнели страни посматрачи, али то никад није предочено јавности. Милан Милутиновић, као шеф изборног штаба, забранио је емитовање тог снимка. То сам сазнала лично од Милисава Миленковића, иначе секретара СИК-а, јер сам као члан Радне групе за стране посматраче присуствовала том састанку. Практично, од тог сазнања мени се следила крв у жилама, јер сам дефинитивно схватила ко стварно вуче конце, а да ми у Комисији треба да одиграмо слуте које, наводно, “краду за Милошевића”, а у суштини лишавамо га елементарног права да сазна све оно што њему иде у прилог. Комисијом су директно руководили Милутиновић и Шуваковић и све што су урадили било је директно и против Милошевића. Тад и доносим одлуку “стићи до Милошевића по сваку цену”, јер он је за мене тад био само човек кога издају пријатељи и то осећање ми је било ужасно. Да се разумемо, ја њега никад раније нисам видела и није ме мотивисао ни један други разлог, осим тог сазнања. Стићи до Милошевића у тим условима било је претешко, а надмудрити “свиту и дворјане” и софистициране пресретаче информација, такорећи немогуће. Кад сам стигла, колико сам се сналазила и да ли сам се уопште снашла, остаје читаоцу да закључи сам, јер од тог момента књига добија на великом убрзању. Моја мисија је била света, моја намера најљудскија и то ми је после свега обезбедило мирну савест, али ћу цели живот жалити што нисам стигла 10 дана раније и што у свој план нисам укључила још једну личност. Из књиге се види коју.

• Зар мислите да би то нешто променило?

– Дајем себи право да тако мислим због личног уверења да је био изолован од изворних информација. Све што је тад до њега стизало, већ је било препарирано. А зар то не говори да су се његови противници плашили борбе која је подразумевала једнакост услова. Он је познат као велики тактичар и тиме је своје непријатеље побеђивао. Зато му је одузета шанса, а то је невитешки, превише низак ударац. Он није изгубио зато што је ДОС био јак у било чему, већ што је знатан број из његовог табора радио за другу страну, али су строго водили рачуна да он то не сазна. Ту је срж игре. Милошевић је последњи аутентични председник у средњој и југоисточној Европи, уколико се изузме Лукашенко. Самим тим, велика брана интересима који су, под геслом “демократске промене” већ поставили свуда марионетске режиме, преко којих износе национално благо у мери у којој им то треба. Превремени избори били су последња шанса тих интереса, а они који су га у то гурнули, већ су урадили посао за ДОС. Управо ти агитатори “за изборе кад им време није” били су у самом врху агентура, које су осмислиле план “свргавања без алтернативе”. Јер, ко би жртвовао годину председничког мандата ако не мора, а да претходно не провери рејтинг партије преко парламентарних избора, који су, иначе, били редовни. Сетите се како је изнебуха саопштена одлука о изласку Милошевића на ванредне председничке изборе. Ти “пријатељи” који су ушли у план режије морали су одиграти до краја, јер, такве историјске личности склањају се куповином блиских сарадника, јер само они знају Ахилову пету, знају на шта се не обраћа пажња, где смо слаби, где исказујемо поверење без провере и сл. Ето то је знала најближа свита и они су најодговорнији.

Кошуља је ближа од капута и зато су и најдрагоценији најближи, али и најскупљи. Није чудо што се толики новац слио у руке многих моћника да би се финансирао тај, за нашу земљу историјски пад, кроз устоличење парадигме “5. октобар” која је произвела највећу националну бруку у виду континуираног хашког егзодуса, а с друге стране, Србија је гурнута у стечај преко мафијашког преузимања привредних судова и та бруталност у отимању здраве имовине и отпуштања на стотине хиљада радника до сад је по свирепости незабележена. Ето, то је производ одлуке СИК-а од 7.10.2000. године која је, као што сам рекла, са становишта права, чист фалсификат, а потписао је Боривоје Вукићевић који се лично представљао као Слобин пријатељ. Била сам апсолутно свесна њене погубности и уложила све да до исте не дође, али кад већ јесте, забележила сам све фазе њеног доношења, као и актере и њихове метаморфозе. Због пораза права и подметања Милошевићу тзв. “изборне крађе”, а чија имитација јесте изведена и то од његових људи, да би се њему отежало даље праћење изборног поступка. Сетила сам се Драјфусове афере. По узору на славног писца Емила Золу и његово дело “Жакиз” (Оптужујем), којим је разобличио Драјфусове гладијаторе, ја сам управо од 7.10.2000. године указивала на замену теза и прозивала све оне који су у том учествовали, што је после и преточено у књигу. Толико сам могла и толико урадила. Људи који то читају, апсолутно и разумеју. Навешћу вам пример једног изразитог монархисте, који сваког месеца купује више књига и поклања својим пријатељима и који ми је рекао да се годинама борио против Милошевића, али да му је после читања моје књиге бескрајно жао што 24. септембра није гласао за Слобу. Таквих примера је небројено.

Слобу опет окружују лоши људи

• Да ли сте књигу послали Слободану Милошевићу? Да ли је он прочитао књигу?

– По наговору једне изузетне жене, књигу сам у јуну прошле године послала у Хаг по адвокату Миши Огњеновићу и написала писмо, где сам дословце навела: “Можда ће Вас заболети описи Вама драгих личности, али ова књига не би била целовита ако не бих истакла оно што су урадили, или што нису, а морали су, а било је кобно за Ваш државнички статус. Али, кад све разгрнемо, ова књига је необорив доказ да Ви изборе нисте изгубили, нити их је Коштуница добио, већ су дириговано прекинути, а чистом злоупотребом овлашћења, Савезна изборна комисија је фалсификатом прогласила Војислава Коштуницу председником СРЈ. Ви сте насилно остали без имунитета и на тај начин су отворена врата за изручење у Хаг, а што као доказ можете користити у својој одбрани. Јер, како би Вас иначе одвели...”

Тек два месеца касније, адвокат Огњеновић ми је вратио књигу, али без писма, уз образложење да је “он проценио да Милошевић не треба да прочита моју књигу”. Ко је он да то процењује? Био је дужан да је да, а Слоба је могао да је баци кроз прозор уколико му се не допада. Више нисам покушавала. Ето, то говори само о појави која је била и раније, а то је контрола информација. Сад је та цензура искључиво у рукама емисара који одлазе у Хаг, а приметно је да су то, у последњој години, управо они “повампирени пријатељи” који су му окренули леђа у његовом најтежем периоду од 24.9. до 7.10.2000. године. Па, зар Милутин Мркоњић 6.10.2000. године није рекао Ђинђићу: “Браво царе” и верно му служио све до смрти, игноришући све оне силне митинге подршке након хапшења Милошевића. Али, то је фаталност избора. Кад ме већ питате за тај податак, могу Вам рећи да ја од изласка књиге и трпим највеће ударе од појединаца из “Слободе” а којима се придружила и моја крвна сроткиња. Али, то је тако откад је света и века. Дар се не прашта. Ја сам била човек и доследан судија у периоду “5. октобра”, кад су ти, назови пријатељи, севдисали у пиру крволочних стрвождера. Зато свесно потенцирам на разлици између мог и њиховог дела. У воз са њима се не трпам. Мени доказивање пријатељства не треба. Ја и нисам хтела бити пријатељ, већ човек. Моја књига је најубојитији доказ. Ко зна, можда су му они однели и фалсификат књиге који илегално кружи и који је искривљен и осакаћен баш у делу који се односи на разговор с Милошевићем. Све је могуће. Ја на то не могу утицати.

Улог у ову модерну верзију Драјфусове афере био је огроман. До сваког се, на жалост, може доћи, па и до несавесних штампара.

• Ви сте због те доследности претрпели буквалан прогон из правосуђа. Књига се завршава са језивом сценом физичког насиља, након што су вас суспендовали и са места судије и председника Привредног суда у Београду?

– Управо сам том сценом хтела опоменути да се никад и никоме то више не догоди. И сам приказ насиља сам знатно ублажила, да се моја мука не разголити до краја, да колико-толико сачувам своју личност, јер у бити, то се до краја не може ни описати. Прво ми је Горан Кљајевић 6.10.2000. године са сурчинском групом, тачније Милетом Луковићем Кумом (поподне је био и Душан Спасојевић) обио кабинет око 14 часова, са још 15 момака и однели су сву моју службену и приватну документацију, па, и поред изласка МУП-а и свих материјалних доказа, врх правосуђа им не сме ништа, већ мене суспендују првог радног дана 9.10.2000. године, да би ме зауставили од тражења отете документације, а провалника Кљајевића именовали за вршиоца дужности председника суда. То је, уистину, најскарадније што се икад десило у историји српског правосуђа и тим чином је мафијашко привредно легло усељено у најслужбенији део суда, као еклатантан пример директног умирања институција. То свирепо дело спровели су Зоран Балиновац, тадашњи ЈУЛ-ов заменик министра правде, Балша Говедарица, председник Врховног суда и најсрамнија личност у историји привредних судова Чедомир Простран. То правно насиље је таквог степена да им савест никада неће дозволити да мирно спавају. Они су мени отели егзистенцију, а да чину удаљења није претходила никаква контрола мог рада, па је њихов злочин већи и од Кљајевића и његових Сурчинаца, јер они сами нису могли себе амнестирати. Због страха од одговорности они су инспиратори најмонструознијих подметачина и даље, кад је мој живот у питању, јер сам онај рањени сведок који им хода по сновима, а кога су захваљујући свом неморалу бацили у канxе најокорелијих мафијаша. Ја сам 9.10.2000. године случајно остала жива и подигла се из локве крви на самом улазу у мој стан. Поново су дошли у октобру прошле године, на четворогодишњицу, да докрајче своје дело. Смештени су у изнајмљеном стан на првом спрату зграде у којој живим и мистериозном пословном простору у приземљу, које обезбеђује логистику од уласка у мој стан изношењу докумената, а и нечег још најсвирепијег. МУП је обавештен, али ништа није предузето.

• Да ли то повезујете са кривичним поступком који се годинама води пред Првим општинским судом у Београду против Савезне изборне комисије, а где сте Ви открили да је баш тај суд фалсификовао Ваш потпис на истражној изјави. О томе имате налаз вештака графолога?

– То је, нажалост, тачно. То је доказ да се над мојом личношћу спроводи геноцид, баш онако како ми је Зоран Балиновац претио 9.10.2000. године, изнуђујући оставку, коју ја, упркос свему, нисам дала. Претио ми је монтирањем кривичних поступака, преко намештаљки фалсификовањем мог рукописа. И, ето, речено је испуњено, што је незабележено у судској пракси. Он је од ЈУЛ-а побегао код Коштунице и учврстио моје непријатељство са истим, због мог константног прозивања да је незаконито изабран за председника СРЈ. До сад сам мислила да сам прогнана само од правосудне хоботнице, али сад проверено знам да је у питању и политичка логистика коју Балиновац, као високо позициониран у ДСС, обезбеђује преко Коштунице.

Ствари стоје овако. Кад сам вештачењем открила да ме суд који ми суди (Први општински) фалсификовао само да бих била оптужена, поступак је нагло прекинут, иако је био при крају да та правосудна брука не би угледала светлост дана. Од септембра 2004. године предмет се не заказује, а то коинцидира са налетом новог прогањања. Очигледно сам још 26. октобра 2004. године требала бити убијена јер сам се једва ишчупала из отмице, организоване уз помоћ таксисте. И то је пријављено. Али ништа. Предмет се и даље не заказује зато што је, нажалост, са фалсификовањем настављено и даље. Они знају да ја тачно знам који су све документи промењени, као што знају да документацију коју ми износе па промењену враћају не држим само у мом радном столу у комоди, коју су прочешљали кад год су хтели. Они чекају да заврше са мном, па да своје фалсификате прикажу као моје оригинале. То је најопаснија игра, у коју су умешане многе личности из моје књиге. Ја сам о свему што ми се догађа написала многа писма и проследила на многе стране. Мој рукопис је апсолутно фалсификован, па се често та писмена обраћања фризирају, а поготово она упућена министру правде. Али, сиже које пишем свима рећи ћу и Вама. Било шта да ми се деси, знајте да нисам доборовољно нестала, нисам суицидна и у одличној сам психофизичкој кондицији. Ако нестанем, знајте да би тек тад била убијена моја књига, моје дело преточено у моје крваво сведочење о злу које се озаконило 7.10.2000. године, а које мора остати тајна. Све док сам жива књигу ми нико не сме такнути, нити подмукли судионици исте смеју са мном полемисати, јер из сваке речи врца необорива истина, па су се сјатили да данак тој борби за истину прво платим ја. А онда и књига, на коју сам бескрајно поносна. Суштина мог прогана је што поседујем материјални доказ, да ми је суд намести фалсификат. Зар за један правни систем постоји нешто горе. Зато хоће да ме убију и да на тај злочин почињен у самом суду ставе тачку.


Борка Вучић, банкар
Ово никоме нисам рекла
• Ни једна озбиљна држава не ослања се на стране банке • ММФ стално тражи нова отпуштања радника у Србији • Ова власт је направила историјску грешку укидањем и продајом домаћих банака • Аустријске банке управљају војвођанским капиталом

• Познато је да је након 2000. године више од 50% банкарског тржишта уступљено страним банкама, а најјаче домаће инвестиционе банке су ликвидиране. Сме ли једна држава да се ослони само на стране банке?

– Права држава, посебно централна банка земље, нигде у свету не би могла нити смела да се ослања само на стране банке. Држава и нација морају, у циљу одржавања сопственог банкарства, урадити све што се може, без обзира на добру или лошу стартну позицију у геополитичким и економским условима, као и на политичке притиске.

Укинуте су четири развојне банке: Југобанка, Београдска банка, Инвестбанка и Беобанка, а затворено је и преко десет домаћих банака. Тај процес се интензивно наставља. Од тога имају интерес само иностране банке. Континуитет у банкарском пословању, као и континуитет у професионалном кадру су важ

ни сегменти у развоју економије и финансија сваке земље.

• Како се код нас сада формирају већи инвестициони фондови?

– У овом тренутку немамо ни једну инвестициону банку. Стране банке овде обављају углавном краткорочне послове и платни промет, али ни једна банка не даје дугорочне кредите за развој из сопствених извора. Једноставно, они још не верују у нашу привреду.

Производње нема, геополитички ризик је велики, а стопа привредног раста не задовољава пројектоване потребе. Сваки извештај ММФ-а каже да треба да смањимо потрошњу и плате запосленима, да се отпусти што више радника - у томе виде побољшање кредитне способности.

И наш “крвоток” у страним рукама

Све стране те банке су добиле највећи део послова нашег платног промета, што је за сваку банку најинтересантнији и најпрофитабилнији посао. Ту нема ризика. Значи, средства улазе у банку и из тих извора се даје налог за исплату. То је циркулација новца, а узима се прилична провизија. Зато се свака држава труди да што више платног промета, бар од државних и друштвених предузећа, повери својим националним банкама, што код нас није случај.

Према подацима Народне банке, стране банке у нашој земљи, са минималним капиталом од 5 милиона евра, достигле су своју активу и преко 800 милиона евра, заузеле прва места на листи од 46 банака. Тако се може рећи да је крвоток националне привреде у страним рукама

Наша је срећа да је Фонд за развој привреде одржао континуитет и постао правни следбеник Инвестиционог фонда за развој неразвијених подручја, основаног 1968. године. То је једина и најзначајнија институција за кредитирање развоја, која данас постоји у нашој земљи. У последње три године забележена је знатна позитивна активност овог Фонда, која се огледа у средњорочним и дугорочним пласманима намењеним привреди. Интересантно је напоменути да су извори овог Фонда 90% из прилива пласмана, а само до 10% из буxета Републике. Такође треба истаћи да је преко 50% пласмана ове финансијске институције отишло у пројекте примарне и прерађивачке пољопривредне производње.

• Кажете да ММФ тражи отпуштање још радника. Али куда води толики број незапослених?

– Садашња политика глобализације инсистира само на тржишној привреди, либерализацији и приватизацији, и њих социјални моменат не занима. ММФ занима само наша платежна способност, а то значи да нам је производња већа од потрошње и да кредите можемо вратити. Они гледају бројке, а не реалан живот.

 Социјала и како ће она да се организује је проблем сваке државе и владе. То што наша влада слепо и буквално извршава све што им се сугерише из ММФ-а, за грађане и државу је управо највећи проблем.

• Како су Руси решили своју позицију у ММФ-у?

– Руси су се изборили да њихови услови коришћења кредита ММФ-а не буду исти као и за све друге земље, јер имају изузетно богате природне ресурсе.

У процесу су реструктуирање и консолидација банкарског система и ту се строго придржавају постизања зацртаних домаћих циљева, а не оних који се нуде по готовим рецептима из иностранства и важе за све.

Иначе, Русија је последњих година дошла до великих девизних резерви. Децембра 2004. године, девизне резерве Русије су прешле 120 милијарди УСД, чиме је Русија први пут у историји претекла САД и постала шеста земља у свету по нивоу девизних резерви. Поред девизних резерви, руска влада има у стабилизационом фонду додатних 20 милијарди УСД, предвиђених за случај да цена нафте стрмоглаво падне.

Већи дуг од резерви

• Колике су наше девизне резерве, а колики је наш спољни дуг?

По извештају Народне банке Србије од 31. јануара 2005. девизне резерве износиле су 4.266,3 милиона долара, а наш спољни дуг са каматама је 13 и по милијарди долара

Русија је недавно донела Закон о коришћењу стратешких ресурса у својој земљи. Према овом закону, који обухвата нафту, гас и рудна богатства, лимитира се учешће иностраног и домаћег приватног капитала у власништву, на максимално 49%. На тај начин руска држава задржава контролу над својим природним стратешким богатствима.

• Имају ли Руси у свету своје банке?

– Колико је мени познато, и они су били у позицији да затварају своје сопствене или мешовите банке у иностранству под одређеним притисцима ММФ-а. У којој мери је то реализовано, мени је непознато, али на тржишту капитала се више не осећају мешовите и сопствене руске банке у Лондону, Њујорку, Паризу, Франкфурту, Бечу и др.

• Шта је са нашим банкама у иностранству?

– Под притиском међународне заједнице затворене су све наше банке у иностранству, док су Словенци успели да задрже сопствене или мешовите банке у Њујорку, Франкфурту и Бечу. Велика је грешка што је Србија остала без иједне мешовите банке или својих филијала у Њујорку и на Кипру.

Тешко је добити лиценцу у центрима тржишта капитала, где је била освојена позиција, где су наше банке имале позитивне резултате и биле добро примљене. Овладале су скоро свим банкарским трансакцијама и поред конкуренције међу највећим светским банкама.

Београдска банка је имала највеће учешће у капиталу Англо-Југослав банке у Лондону и Франко-Југослав банке у Паризу. Словенци су били већински оснивачи ЛХБ банке у Немачкој и Адриа банке у Бечу. Више од десет година радиле су Агенције Београдске банке и Југобанке у Њујорку.

• Шта је са банкама на Кипру?

– На Кипру смо имали три банке, Београдску, Војвођанску и Карић банку. Војвођанска и Карић банка су затворене, а Београдска банка је, по налогу НБС, стављена под стечај који је у току и налази се у надлежности кипарских власти.

• А шта је са капиталом?

– Капитал се налази у саставу биланса банака оснивача, тј. у валутама односних земаља где су лоциране. Ако је фунта, онда у Енглеској, ако је долар, налази се у Америци, итд. Сада се капитал налази у девизним резервама НБС.

• А шта је са новцем који је тако пласиран? Коме иде камата?

– То се наплаћује преко Агенције за осигурање депозита, санацију и ликвидацију банака.

• Много странаца је ангажовано на откривању пословања тих банака на Кипру. Који је њихов мотив да се тиме баве?

– Мотиви странаца су политички и економски: Хаг, Косово и Метохија, односи у Државној заједници СЦГ, контрола банака, медија, приватизације кључних привредних грана – електропивреде, индустрије нафте, великих пољопривредних комплекса и сл.

• Какве послове обављају стране банке данас у Србији?

– Банке се претежно баве платним прометом у земљи и иностранству и давањем углавном краткорочних кредита. Њихов капитал није у функцији привредног развоја, већ су више оријентисани на послове са становништвом. Поставља се питање зашто унесени капитал и прикупљена средства од грађана и правних лица нису у функцији привредног развоја, а наша привреда грца у недостатку обртних средстава.

Историјска грешка ове власти 

Највећа историјска грешка у монетарно-финансијској области која се догодила 2000.године јесте прекинути процес санације и консолидације развојних банака које су покривале преко 90% привреде Републике, као и послове са грађанима.

Наше штедише, чија средства чине велике изворе у билансима страних банака, добијају минималну камату од 1,5 па до максимално два процента годишње. Али, када банка одобри кредит, камата је различита и креће се од 9, 12, па и више процената годишње.

• Може ли наша држава да заштити имовину тих грађана, ако не буду могли то да отплате?

– Не. Држава није дала никакву гаранцију. Банкарски кредити и висина камате су ствар тржишта и пословних банака.

• Да ли дијаспора уопште инвестира у нашу земљу?

– Мало по обиму инвестиција, а још мање по броју пројеката. Нажалост, они су с правом изгубили поверење у нашу државу. Дијаспора је 1999. основала “Фонд дијаспоре за матицу” од 12 милиона марака. Средства овога Фонда коришћена су за обнову инфраструктурних, пољопривредних и здравствених објеката после НАТО бомбардовања. Остало је на рачуну, 2000. године, непотрошених 3.5 милиона евра. Та девизна средства је Динкић блокирао и трансферисао у иностранство. На њих се добија камата и са њима располаже НБС. Зато је Управни одбор Фонда заузео став да до деблокаде средстава, сада је то 4,5 милиона евра, не улаже у нове послове. Наравно, Фонд не мисли да повлачи средства у иностранство, већ да их и даље улаже у отаxбину.

Војводина под хипотеком

• Ипак много наших грађана је узело неповољне кредите верујући у “боље сутра”. С обзиром да привреда не ради, све је већи број отказа у служби, логично је да многи то неће моћи да врате. Шта онда?

– Као средства обезбеђења код тих кредита коришћени су гаранције жираната и хипотека на имовину. Најчешће су жиранти били родитељи, који гарантују својом имовином. У јавности се мало зна да аустријске банке данас имају под хипотеком велики проценат својине грађана, посебно у Војводини. То су куће, имања, њиве...

Рецимо, за кредит од 10 хиљада евра, банка узме хипотеку најмање на 25.000 евра. То је случај код односа један према два, а има хипотекарних кредита који су закључени у односу један према три и четири.

Међутим, не треба занемарити значајна средства која наши грађани из расејања шаљу, у виду дознака, својој родбини као помоћ и која су, у 2003. години, износила две милијарде и осам стотина милиона евра. По процени дијаспоре, изнете на седници Савета дијаспоре, у децембру прошле године, у 2004. години дијаспора је дозначила преко 4 милијарде евра, што представља највећи девизни прилив који је наша земља имала те године. Садашња државна власт не уважава ову чињеницу, иако се овим средствима покрива већи део дефицита платног биланса.

• Има ли банкарства без поверења грађана у банку?

– Не, апослутно не. Највећи део средстава који банке користе за кредитирање развоја долази управо од грађана. То је “најслађа” пара, најдугорочнија и најјефтинија. Због тога је нужно повратити поверење грађана у банке. То није лако.

• Да ли сви штампани долари имају златну подлогу?

– Под председником Никсоном, САД су 1971. напустиле обавезу поседовања златне подлоге за валуту, а ОПЕК је исте године усвојио долар као обрачунску валуту. Од тада се светска трговина нафтом одвија у УСД, чинећи долар доминантном светском валутном резервом. Ово је омогућило неконтролисано доштампавање долара који уместо “вредности у злату” има “вредност која омогућава размену вредности”, тј. “нафтни новац”.

На тај начин све земље у свету постале су везане за валуту коју једна земља може производити по сопственој вољи, а коју морају имати у огромним количинама да би вршили плаћања енергената или отплате кредита међународним финансијским институцијама. Према прорачунима економских аналитичара у оптицају је вероватно десет пута више долара од количине која се може покрити златном вредношћу. Када долар престане да буде нафтни новац, овај одштампан папир ће доспети у америчке банке, изазвати инфлацију и потпуни колапс финансијског ситема САД. У последње време изражава се сумња да је долар Ахилова пета Америке и један од могућих повода окупације Ирака.

Наиме, Ирак је први почео да продаје нафту за евре, а касније су Иран и Сирија, чланице ОПЕК-а, такође почели да се пребацују на евро, као и Венецуела, која производи 7% светске нафте. Руска и кинеска централна банка су такође најавиле делимичан прелазак на евро, што је изазвало вишак долара и потражњу евра.

• Да ли је тачно да су Кинези већ прилично ушли у америчке финансијске токове и да прете тој њиховој “Ахиловој пети”, долару?

– Кинеска Бенк оф Чајна има мрежу у целом свету, њене филијале имају вишедеценијску традицију у пословању. Кинези своје људе шаљу годинама на школовање у иностранство да изучавају банкарство. Имају банке и у Америци, Немачкој, Мађарској, Румунији… Пошто у Америци имају велику дијаспору, која користи ту банку, преко ње је огроман капитал дошао у Кину. Тако су преко своје дијаспоре Кинези дошли до огромног капитала, којим сада финансирају и неке од највећих мултинационалних компанија.

Обраћање Кине свој дијаспори у свету у периодима монетарне кризе и потребе за привредним развојем, увек је имало масован и значајан одзив, што је помогло превазилажењу кризе.

Сад се сетите шта је Млађан Динкић урадио са нашим банкама и са новцем наше дијаспоре.

• Колико данас у Европи има злата, а колико евра?

– Привредни дневник Ханделсблат из Диселдорфа објавио је да чланице Европске Уније чувају у банкарским трезорима готово 12.600 тона злата вредног 127,52 милијарде евра.

Швајцарска, која се у кризним ситуацијама сматра “безбедном луком” за чување вредности, индиректно покрива своју валуту резервом од 1.666,2 тоне злата.

Највеће златне резерве има Немачка, а затим следе Француска, Италија, Холандија, Европска централна банка, Шпанија, Португалија, Аустрија, Велика Британија, Белгија, Грчка, Финска, Ирска и Луксембург.

• Шта је са нашим златним резервама?

– На жалост ми не знамо колико су наше златне резерве. За скоро четири године у републичкој скупштини било је више питања у вези са овим, али нисам запазила одговоре.

• С обзиром на ваше искуство и пословне везе у свету, да ли вам је неко од садашње политичке елите тражио неки савет, помоћ или вам нудио сарадњу?

– Ретко, иако сам, као и раније, била увек спремна да у интересу земље дам свој допринос.

Сада сам у позним годинама, али ја и даље радим.

Ивона Живковић